Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

6 επιχειρήσεις διάσωσης τη μέρα από το Λιμενικό!


Περίπου 6 φορές την ημέρα κινητοποιούνται τα σωστικά πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος για την παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντες στην θάλασσα!

Συγκεκριμένα, κατά την περυσινή χρονιά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) επιλήφθηκε σε 2.149 περιστατικά, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 5-6 περιστατικά την ημέρα. 
Σε αυτά τα περιστατικά, που έγιναν εντός της Ελληνικής περιοχής έρευνας & διάσωσης (SRR), ενεπλάκησαν 70.932 άτομα! 

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό που ξεπερνάει κατά πολύ τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας των 17.349 ατόμων και οφείλεται στο μεγάλο προσφυγικό κύμα του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από το σύνολο των περιστατικών περισσότερα από τα μισά (1.112) αφορούσαν «παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα». Με μεγάλη διαφορά η δεύτερη αιτία για την συνδρομή βοήθειας ήταν η «μηχανική βλάβη»  (159 περιστατικά) και τρίτη η «ακυβερνησία» (149).

Επίσης, εξαιτίας του προσφυγικού ανατράπηκε και η σταθερή εικόνα των αυξημένων περιστατικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, το 2016 οι μήνες με τα περισσότερα περιστατικά ήταν ο Φεβρουάριος (463) και ο Μάρτιος (337). Στη συνέχεια, λόγω της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, που πολλοί στην χώρα μας είχαν σπεύσει να καταγγείλουν είχε ανακοπεί το μεγάλο προσφυγικό κύμα. 

Πάντως, από τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος φαίνεται ότι από το 2002 και μετά η χρονιά, που αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα περιστατικά έρευνας και διάσωσης ήταν το 2015 (3.867), μια ακόμα χρονιά με μεγάλο προσφυγικό κύμα, και προσφέρθηκε βοήθεια σε 108.501 ανθρώπους.

                                             Πίνακας
                            Συμβάντα που απασχόλησαν το ΕΚΣΕΔ (2016)
Auto Scroll Stop Scroll