Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Μεγάλη πρωτοβουλία Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΠΛΣ
Νέα στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και πλωτά μέσα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και εκείνοι που υπηρετούν στο λιμάνι του Πειραιά, ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες- εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό  δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, όχι μόνο μειώθηκαν με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000% αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.
Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων, πόσα και ποιας ηλικίας έφθασαν στη χώρα μας, σε τρία νησιά- πύλες εισόδου. Παράλληλα δόθηκαν στους εκπροσώπους του Τύπου αναλυτικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές το 2015, το πρώτο τρίμηνο του 2016, εθνικότητες αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο «βάρος» των προσφυγικών ροών.
Οι προσφυγικές ροές στα νησιά έχουν αισθητά μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας κι έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές στο Ανατολικό Αιγαίο κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί.
Κι ενώ η κατάσταση στα νησιά δείχνει για την ώρα βελτιωμένη, οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά είναι απαράδεκτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και των λιμενικών. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος κάποιων Μ.Κ.Ο. περισσότερο δυσκολεύει παρά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς. Όλοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, θλίψης αλλά και χαράς κατά τη διάρκεια δύσκολων κι επικίνδυνων επιχειρήσεων διάσωσης στις περισσότερες από τις οποίες ήταν δεκάδες τα παιδιά που επέβαιναν στα δουλεμπορικά σκάφη.
Στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Θεοτοκάς.
Auto Scroll Stop Scroll