Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα.

Μετά την δοξολογία του χοροστατούντος της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, ο επίτιμος απερχόμενος Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Αθανάσιος Αθανασόπουλοςπαρέδωσε την αρχηγία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο νέο Αρχηγό του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη. Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, οι επίτιμοι Υπαρχηγοί του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ. (ε.α.), Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιαννέλης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Πολιτικών Δικαστικών Αρχών καθώς και των Πρεσβειών Αγγλίας και Τουρκίας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης ΠΝ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, καθώς και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της τελετής στην αλλαγή φρουράς

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιοι θα είναι οι νέοι υπαρχηγοί του Σώματος
Στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών εστίασαν στις ομιλίες τους ο απερχόμενος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο νυν Αρχηγός κ. Σταμάτιος Ράπτης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής της φυσικής ηγεσίας του Σώματος που έγινε την Τρίτη το πρωί. Πλέον το ενδιαφέρον των στελεχών επικεντρώνεται στο ποιοι θα αντικαταστήσουν τους Υπαρχηγούς που αποστρατεύτηκαν.

Ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος χαρακτήρισε εξαιρετική την τιμή που έγινε στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο που του ανατέθηκε. «Αναλαμβάνω την ηγεσία ενός οργανωμένου σώματος που σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας παρέχει με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο σημαντικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δράσεις του» τόνισε και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και του λιμενικού».

Επιπλέον έκανε λόγο για ενίσχυση των κανόνων και των διαδικασιών αξιοκρατίας και διαφάνειας, ενώ είπε ότι σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μια σε πρωτοφανή σε μέγεθος οικονομική και προσφυγική κρίση με το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης να εξελίσσεται στα νερά του Αιγαίου, το μήνυμα που απευθύνει στα στελέχη του Λιμενικού είναι ότι η αυταπάρνηση η ανθρωπιά και η προσήλωση στην αξία μας είναι αδιαπραγμάτευτες. «Το μέγεθος των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουμε δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι δρούμε με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ύψιστο ανθρωπισμό απέναντι σε αυτούς που η μοίρα του οδήγησε στο σκληρό δρόμο της προσφυγιάς», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Αρχηγός έκανε έναν απολογισμό του έργου του καθώς ήταν αυτός που είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του «Λιμενικού Καλλικράτη».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίου, που τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν ενταθεί, είπε ότι αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα δεν είναι απλά εθνικό είναι ανθρωπιστικό διεθνές με απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και την εγγύς ανατολή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, στην ομιλία του ευχαρίστησε την παλαιά και νέα ηγεσία του Σώματος, μιλώντας για συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου του Λιμενικού.

Συμπλήρωσε ότι το Λιμενικό Σώμα ήταν πάντα καταξιωμένο και προσηλωμένο στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης, της επιχειρηματικότητας αλλά και της ναυτικής εργασίας.

Αναφερόμενος στη ρόλο του λιμενικού, αναφορικά με τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στα νερά του Αιγαίου είπε ότι το σώμα την τελευταία περίοδο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. «Νομίζω ότι αυτό το κατέκτησε και είναι μια αυθεντική δικαίωση», σημείωσε.

Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμη ότι η τελετή είναι μια τομή και συνέχεια μια ενότητας και μιας ολότητας που έχει καταγράψει ιστορία έχει ήδη επιτεύγματα και έχει ήδη καθορίσει την ζωή του τόπου, του έθνους, της πατρίδος, των πολιτών και της κοινωνίας.

Πηγή: www.tovima.gr/ και www.hcg.gr

Auto Scroll Stop Scroll