Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Έλεγχος από στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ σε συνοδευτικά έγγραφα προσφύγων στο Λιμάνι του Πειραιά

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα συνοδευτικά έγγραφα προσφύγων, που καταφθάνουν από τα νησιά στον Πειραιά, διενεργούνται στον χώρο του λιμανιού από κλιμάκια στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Στις περιπτώσεις, στις οποίες εντοπίζονται πρόσφυγες με δυσδιάκριτα συνοδευτικά έγγραφα με ασάφειες, προωθούνται  στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για επανέλεγχο των εγγράφων αυτών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 18/11 ο αριθμός των εισερχομένων, δια θαλάσσης, προσφύγων/μεταναστών ανέρχεται σε 650.469 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.873% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που καταγράφηκε για ολόκληρο το έτος 2014.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση στην οποία απονεμήθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το βραβείο «ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ» για τη διάσωση και την προστασία των ανήλικων βρεφών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότερα από 4.800 περιστατικά, που έχουν καταγραφεί φέτος και στα οποία διασώθηκε περισσότεροι από 89.000 μετανάστες/πρόσφυγες αριθμός μοναδικός παγκοσμίως. Από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα ανήλικα παιδιά και βρέφη.

Η UNICEF, στο πλαίσιο του πολύτιμου και πανανθρώπινου έργου της για την προστασία των παιδιών κατέγραψε και αναγνώρισε το εύρος του προβλήματος κατά το πρόσφατο οδοιπορικό της, στις αρχές Νοεμβρίου, στη Λέσβο χαρακτήρισε το μέγεθος των προσφυγικών ροών πράγματι συγκλονιστικό.
 
Το προηγούμενο διάστημα κλιμάκιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. πραγματοποίησε για πρώτη φορά στα χρονικά επισκέψεις στη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, Σύμη, Χίο και τη Λέσβο, καταγράφοντας και αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της υποστελέχωσης, σημαντικές ελλείψεις στη συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων, σε υγειονομικά υλικά και τον ατομικό επιχειρησιακό εξοπλισμό και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολία των Δημοτικών Αρχών να σταθούν ανάλογα στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το έργο των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Auto Scroll Stop Scroll