Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. σχετικά με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διορθωτικών Μεταρρυθμίσεων»

Οι αντιπροσωπείες Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και Π.Ο.ΑΣ.Υ.
με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
κ. Συρίγο Α., κα Κοζομπόλη Π. και κ. Λάππα Σπ.
Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή (10/10/2015) δημοσίευσης προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εντόπισε, γνωστοποίησε και αντέδρασε άμεσα, προκειμένου να αποτραπούν ρυθμίσεις οι οποίες θίγουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Για το λόγο αυτό, με την κατάθεση του εν λόγω σ/ν προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων (12/10/2015) μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήσαμε επαφές, εντός κι εκτός Βουλής, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, με τα Πολιτικά Κόμματα, με τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και με Έλληνες Βουλευτές, σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Συγκεκριμένα συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα Θεόδωρο, τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο Αναστάσιο, με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο  για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Φλαμπουράρη Αλέκο, με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλο Σάκη (Εισηγητής σ/ν) κα Κασιμάτη Νίνα, κ. Συρμαλένιο Νικόλαο, κ. Μανιό Νικόλαο, κα Κοζομπόλη Παναγιώτα, κ. Λάππα Σπυρίδων, κ. Μπάρκα Κωνσταντίνο, κ. Συρίγο Αντώνη, με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο (εισηγητή σ/ν), κ. Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη, κ. Μηταράκη Νότη, κ. Βεζυρόπουλο Αποστόλη, κ. Στύλιο Γεώργιο, με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Λοβέρδο Ανδρέα, Κ. Κουτσούκο Γιάννη, κ. Κεγκέρογλου Βασίλειο, με τον Βουλευτή των ΑΝΕΛ και Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Καμμένο Δημήτριο και με τον Βουλευτή ΠΟΤΑΜΙΟΥ υπεύθυνο για θέματα Σ.Α. κ. Δανέλλη Σπυρίδων.
Κατά τις συναντήσεις αυτές κάναμε σαφές για μια ακόμη φορά ότι το άρθρο 220 του ν.4281/14, προκάλεσε μια πρωτόγνωρη και αναίτια ανωμαλία στη λειτουργία του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ), και ότι συνεχίζουμε να θεωρούμε ως μόνη ικανοποιητική εξέλιξη, την κατάργηση της διάταξης αυτής, προκειμένου να επανέλθει το ΤΑΛΣ στην ομαλότητα, θυμίζοντας παράλληλα τις κατά καιρούς δεσμεύσεις περί αυτού.
Αυτό που συμβαίνει με το άρθρο 21 παρ. 3 του σχεδίου νόμου είναι να κλείσει ωμά η πόρτα στην επιλογή μας να μετατρέψουμε το ΤΑΛΣ σε ΝΠΙΔ, δυνατότητα που προέκυπτε από το άρθρο 220 του ν.4281/14, ακυρώνοντας την καταληκτική ημερομηνία απόφασης (31/12/2015) και μάλιστα αναδρομικά (2/7/15).
Τονίσαμε ότι το ΤΑΛΣ είναι ένα Ταμείο το οποίο από συστάσεώς του δεν εισέπραξε ούτε μια δραχμή, ούτε ένα € κρατικών πόρων ή πόρους από τρίτους, λειτούργησε οικονομικά αυτοδιαχειριζόμενο, βρίσκεται εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και θεωρούμε ότι κανείς δεν μπορεί να καθορίσει τους όρους λειτουργίας του παρά μόνον εκείνοι που αποταμίευσαν και αποταμιεύουν σε αυτό τους κόπους και τους μόχθους μιας ζωής, δηλαδή τα ίδια τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αυτοί ήταν εξάλλου και οι λόγοι για τους οποίους η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας ως ο μόνος αντιπροσωπευτικότερος εκπρόσωπος των μετόχων του ΤΑΛΣ, εξέταζε και  την εναλλακτική επιλογή μετατροπής του ΤΑΛΣ σε ΝΠΙΔ, έτσι όπως θα όφειλε να πράξει κάθε υπεύθυνη Διοίκηση.
Τα επιχειρήματά μας έγιναν κατανοητά ενώ οι παρεμβάσεις μας προκάλεσαν πλήθος αναφορών εντός της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αλλά και στην διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια.
Αναμένουμε την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας με την ψήφιση του νομοσχεδίου και συγκαλούμε Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ώστε να καθορίσουμε τη στάση και τις ενέργειές μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ           ΚΑΜΒΥΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
Auto Scroll Stop Scroll