Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

O Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνος Παναγιώτης στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Εικόνες σοκ καθημερινά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι Λιμενικές Αρχές αδυνατούν να να λειτουργήσουν και το μόνο που κάνουν είναι να διεκπεραιώνουν τις αθρόες εισροές μεταναστών.
O Τσιάνος Παναγιώτης Α” Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), επισημαίνει στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

«Οι αντοχές του προσωπικού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δοκιμάζονται καθημερινά. Η κατάσταση που επικρατεί εκεί, απέχει από αυτό που θέλουμε να αποκαλούμε αξιοπρεπή εργασία. Κάποιοι αρμόδιοι δυστυχώς επιλέγουν να πάρουν αποστάσεις από το πρόβλημα και πολλές φορές μας αντιμετωπίζουν ακόμη και με κυνισμό. Μόνο όταν τα Μ.Μ.Ε φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα, κάποιοι δηλώνουν περήφανοι για την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των υπηρετούντων στο Ανατολικό Αιγαίο. Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι και οι Λιμενικοί είναι άνθρωποι και έχουν και αυτοί απαιτήσεις απ’ αυτή τη ζωή.
Σύντομα το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο στις πύλες εξόδου από τη χώρα. Τα λιμάνια της Πάτρας και τις Ηγουμενίτσας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.
Κάνουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα, ούτε θα επωμιστούμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας ορισμένων. Ήδη η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναζητά τους τρόπους και τις διαδικασίες εκείνες για την εξεύρεση των υπευθύνων που δεν έπραξαν ως όφειλαν εδώ και χρόνια και θα επιδιώξουμε την απόδοση ευθυνών».
Η έρευνα του «ΘΕΜΑτος» αποκαλύπτει:
Στο νησί της Σύμης, με περίπου 3.000 μονίμους κατοίκους, λιγότεροι από 10 λιμενικοί και ένας ιατρός, χωρίς ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Διασώστες, χωρίς εθελοντικές ομάδες, με ανύπαρκτες εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών και χωρίς την ύπαρξη κρατητηρίων,  διαχειρίστηκαν το 2014 πάνω από 3.500 παράτυπους μετανάστες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν διαχειριστεί πάνω από 4.500!
Οι μετανάστες παραμένουν σε προαύλιο χώρο πλησίον των Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένοι κίνδυνοι σε ότι αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ δεν υφίσταται προσωπικό πέραν του ενός (01) στελέχους, για την φύλαξή τους.
Το προσωπικό απασχολείται εκτός από τα Γραφεία της Υπηρεσίας, σε Μέτρα Τάξης (πρωί-απόγευμα-νύχτα), περιπολίες, επανδρώσεις βραχονησίδων ή μικρονησίδων, χερσαίες περιπολίες, συλλογή πληροφοριών προς αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, φύλαξη και μεταγωγή κρατουμένων, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.λ.π. καθώς και φύλαξη πληθώρας κατασχεμένων σκαφών.
Επιπλέον και λόγω της τουριστικής κίνησης, η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί για την ομαλή εκτέλεση των Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα όλα τα στελέχη να εργάζονται πολύ πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με νυχτερινές ώρες απασχόλησης πέραν του προβλεπόμενου ορίου και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης των ημερών ημερήσιας ανάπαυσης (ρεπό).
Πριν την πραγματοποίηση των τακτικών συμβουλίων μεταθέσεων του 2015, 330 Λιμενικοί υπηρετούσαν στα Δωδεκάνησα, ενώ η οργανική σύνθεση είναι 550, υπήρχε δηλαδή μια υποστελέχωση του 40% με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» εδώ τίθενται μερικά βασικά ερωτήματα:
  • Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι Κεντρικές συναρμόδιες Υπηρεσίες και τα Υπουργεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
  • Τα τελευταία έτη δεδομένη θεωρούνταν η παραδοχή της μη εφαρμογής των νόμων περί μεταθέσεων, αλλά και η αφαίμαξη των Υπηρεσιών σε προσωπικό και μέσα!!! Αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στο ανατολικό Αιγαίο ή θα συνεχίσει να μην αγγίζει κανέναν;
  • Ποια η ανταμοιβή στο προσωπικό που διατελεί μια καθημερινή αδιάκοπη μάχη σε υποστελεχωμένες Υπηρεσίες με ανύπαρκτες υποδομές, χωρίς να λαμβάνουν καν το επίδομα παραμεθόριου, εργαζόμενοι ατέλειωτες ώρες,  χωρίς ρεπό, γιατί απλά δεν υπήρχε τόσα χρόνια η πρόθεση για ενίσχυση των Υπηρεσιών τους;
πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Auto Scroll Stop Scroll