Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Εξόρμηση Γρ. Θρησκευτικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ στις Μονές Μακρυμάλλη & Οσίου Πορφυρίου


 Την 13/06/2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερήσια προσκυνηματική εξόρμηση η οποία διοργανώθηκε από το Γρ. Θρησκευτικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ, στην Εύβοια και στη Βορειανατολική Αττική.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, μαζί με τις οικογένειές τους και φίλους του Σώματος, αναχωρήσαμε στις 08:30 από το Κεντρικό Κτίριο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στην Ακτή Βασιλειάδη για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου που εδρεύει κοντά στο συνοικισμό Μακρυμάλλη Ψαχνών, βόρεια της Χαλκίδας. 
Το ανδρικό αυτό μοναστήρι είναι του 12ου αιώνα (επανιδρύθηκε τον 17ο), χτισμένο σε θαυμάσια, πευκόφυτη τοποθεσία. Αφού προσκυνήσαμε την κάρα του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου προστάτη των καρκινοπαθών και ξεδιψάσαμε με το χειμαρρώδη λόγο του γέροντα του μοναστηριού, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του καθώς και την υπέροχη θέα του. Έπειτα γευθήκαμε τη λιτή και απέρριτη φιλοξενία των μοναχών. 
Τέλος επισκεφθήκαμε και ταΐσαμε ελαφάκια, παγώνια, κότες και χήνες που εγκαταβιούν στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού. Η πείνα όμως όλο και μεγάλωνε με το πέρασμα της ώρας κι έτσι κρίθηκε επιβεβλημένη η επίσκεψη στις παραλιακές ταβέρνες της Ν. Αρτάκης. Οι μεζέδες και οι σαλάτες έδωσαν και πήραν, ενώ τα χαμόγελα κυριάρχησαν. 

Ακολούθως μεταβήκαμε στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής όπου ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης εγκαταβίωσε για περίπου 12 χρόνια. Επισκεφθήκαμε το φτωχικό κελλάκι του Αγίου και έπειτα μεταβήκαμε στο ημιτελές ακόμη καθολικό με τα πολλά παρεκκλήσια όπου αφού τελέσαμε τον εσπερινό ακούσαμε από κάποιο προσωπικό συνεργάτη του Αγίου περιστατικά από τη ζωή του αλλά και διδαχές του. 

Το προσκύνημα μας τελείωσε με μια γλυκιά και δροσερή νότα σε παραδοσιακό καφέ της Μαλακάσας. 
Auto Scroll Stop Scroll