Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική εξόρμηση στην Αργολίδα από το Γρ. Θρησκευτικού (φωτό)


Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Γραφείο Θρησκευτικού
Στρατιωτικός Ιερέας ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ανθ/ρχος ΛΣ Βαρσαμίδης Δημήτριος

Την 07/02/2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερήσια προσκυνηματική εξόρμηση η οποία διοργανώθηκε από το Γρ. Θρησκευτικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ, στην Αργολίδα. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, μαζί με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα αναχωρήσαμε στις 09:00 από το Κεντρικό Κτίριο του ΥΝΑ στην Ακτή Βασιλειάδη για τη Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Νέου, μοναστήρι του 9ου αιώνα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Παναρίτης. 
Η δύναμη του ήλιου καθώς ανέβαινε στο ουράνιο στερέωμα εξισορρόπησε την πρωινή ψύχρα και έτσι απολαύσαμε την καθιερωμένη πια στάση στον ισθμό της Κορίνθου και τη θέα που μας προσέφερε απλόχερα ο συνδυασμός θεϊκής δημιουργίας και ανθρώπινου μόχθου. 

Έπειτα ανηφορήσαμε στα καταπράσινα λοφάκια με τις βαρυφορτωμένες πορτοκαλιές προς το Μοναστήρι του Οσίου.  Εκεί ακούσαμε με προσοχή την ιστορία του μοναστηριού, τον βίο του Οσίου, προσκυνήσαμε τα άγια λείψανά του αλλά και τον τάφο του που βρίσκεται εντός του παρεκκλησίου του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Χαρήκαμε επίσης την ζεστασιά του χειμωνιάτικου ήλιου, κάνοντας ένα μικρό περίπατο προς ένα μικρό σπήλαιο, διαμορφωμένο πλέον σε απέρριτο παρεκκλήσιο. 
Στο χώρο αυτό προσευχόταν ο κτίτορας του μοναστηριού, Όσιος Θεοδόσιος. Η αγάπη του Θεού, η καλή παρέα, η ποικιλία του τοπίου και το μεθυστικό άρωμα των δέντρων (πορτοκαλιές, αμυγδαλιές) μας εύφραναν την ψυχή και είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουμε με δυσκολία τον ευλογημένο αυτό τόπο. 
Μετά τον κορεσμό της πείνας μας σε εστιατόριο της περιοχής μεταβήκαμε στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. 

Τα στενά δρομάκια, το υπέροχο λιμανάκι με το Μπούρτζι απέναντι, η θέα προς και από το Παλαμήδι, ο αναζωογονητικός καφές και τα δυναμωτικά παραδοσιακά γλυκά μας ανανέωσαν και μας έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για το υπόλοιπο της παραμονής μας. Μεταβήκαμε στον ιστορικό ναό του Αγ. Σπυρίδωνος, στην είσοδο του οποίου έλαβε χώρα η δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια. Με τη βοήθεια συναδέλφων οι οποίοι έψαλαν κατανυκτικότατα, τελέσαμε στον ιστορικό αυτό χώρο τον εσπερινό της Κυριακής και ευχαριστήσαμε τον καλό Θεό για την τόσο πλούσια μέρα. Πριν όμως επιβιβαστούμε στο λεωφορείο, είχαμε μία ακόμη στάση. 


Επισκεφθήκαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο και απολαύσαμε τον μεστό, πνευματικό λόγο του πάνω σε θέματα της επικαιρότητας.  
Έπειτα, γεμάτοι από εμπειρίες, πνευματικές και υλικές, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Φωτογραφίες:
Λ/Φ Μουρκογιάννη Ελένη
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων 
ΕΠΛΣ Αττικής - Πειραιά & Νήσων
Auto Scroll Stop Scroll