Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Εξελίξεις για καταταγέντες 1990-95 και μάχιμη 5ετία

Με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου 3865/2010,  οι ασφαλισμένοι-στελέχη των ΕΔ & ΣΑ υπέστησαν αδικίες ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το αίσθημα της ανισότητας μεταξύ των στελεχών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του παραπάνω νόμου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας, παρότι σε πολλές περιπτώσεις, έχουν μόλις λίγους μήνες διαφορά κατάταξης με συναδέλφους τους. 


Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραπάνω παραγράφου, λαμβάνονται υπόψη τα έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, η προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα προγενέστερα της κατάταξης στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπως και οι κατηγορίες πλασματικών ετών.

Μεταξύ των κατηγοριών πλασματικών ετών τα οποία μπορούν να αναγνωρισθούν ως συντάξιμα και να προσμετρηθούν στο σύνολο των 40 ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για την κατοχύρωση Κύριας Σύνταξης, είναι και ο χρόνος τον οποίο τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν διανύσει σε Υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 40 του Π.Δ. 169/2007 ως διπλάσιο από συνταξιοδοτικής πλευράς, με μέγιστο όριο τα πέντε έτη.

Σε συνέντευξή της η ΑΝΥΕΘΑ κα Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι αυτές οι ανισότητες και αδικίες θα έχουν  λύση θετική.

Η κα Γεννηματά απαντώντας σε ερωτήσεις  για την αποκατάσταση αδικιών και την εξομάλυνση του ασφαλιστικού για έτη από το 1990-95 αλλά και για την επέκταση υπηρεσιών που υπολογίζονται στο διπλάσιο (μάχιμη 5ετία) δήλωσε ότι,  "είναι δύο ζητήματα που τα παλεύουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες με το Υπουργείο Οικονομικών" και συνέχισε:

"Έχω την διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτά τα θέματα έχουν ενταχθεί σε νομοσχέδιό του, το οποίο έχει περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες ημέρες θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Δεν μπορούσαμε να τα περάσουμε σε νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ γιατί αφορούν ασφαλιστικά ζητήματα. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και αλλαγή στα πλάνα. Είναι θέματα τα οποία δεν μπορούσαμε να περάσουμε εμείς στα δικά μας νομοσχέδια εκ του συντάγματος γιατί αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα και άρα μόνο σε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν να προωθηθούν.
Εμείς τα έχουμε δρομολογήσει, τα έχουμε στείλει, έχουμε πάρει την πολιτική έγκριση για να τα προχωρήσουμε και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να πείσουμε και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που με αυστηρότητα λόγω της συγκυρίας εξετάζει το κάθε θέμα και το κατανοούμε αυτό, αυτή τη στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δρομολογούνται. Ελπίζω χωρίς πισωγύρισμα." 

Η Φώφη Γεννηματά είπε επίσης ότι υπήρξαν μεγάλες προσπάθειες για να γίνει κατανοητό στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν υπήρχε οικονομική επιβάρυνση.

Δείτε την συνέντευξη

Auto Scroll Stop Scroll