Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί οι καταταγέντες 1991 και μετά παραμένουν στα αζήτητα;;;

         Δροσόπουλος Αλέκος
Πρόεδρος ΕΠΛΣ ΒΔ Ελλάδος
     Μέλος ΔΣ Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Σε μία εποχή όπου οι αρνητικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα αποτελούν δεδομένο, το ασφαλιστικό των Ένστολων είναι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον συντελεστή επιτυχίας ή αποτυχίας των αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, καθώς θα διαμορφώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα καθοριστούν τα χρόνια εργασίας στα Σ.Α και Ένοπλες Δυνάμεις.

Δυστυχώς  όμως ο ασφαλιστικός νόμος του 3865/2010 χώρισε τους ασφαλισμένους σε ΣΑ & ΕΔ σε δύο κατηγορίες. Στους προνομιούχους που οι αλλαγές δεν τους αγγίζουν και έχουν το δικαίωμα κύριας σύνταξης στα 24,5 χρόνια και στους αδικημένους που θα χρειαστεί να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών. Επιπλέον περνάνε και διατάξεις οι οποίες τους διασφαλίζουν τις εφάπαξ καταβολές από το ΤΑΛΣ. Βλέπε ΠΔ 1/2014…

Για την άρση της αδικίας αυτής ουσιαστικά καταβλήθηκαν προσπάθειες μόνο από τον Στρατό και από ελάχιστες τοπικές συνδικαλιστικές ενώσεις των Λιμενικών ενώ τα τρία επιπλέον πλασματικά χρόνια για τους καταταγέντες 1991-1995 στη ουσία «χρυσώνουν το χάπι» σε μία γενιά στελεχών που προσέφεραν και δεν θα αμειφτούν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Δριβάκος Γεώργιος σε Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2014 μας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των συνδικαλιστικών φορέων με τον κ. Σταϊκούρα για την απόφαση του ΣτΕ, εκτός ημερήσιας διάταξης, τέθηκαν από αυτόν και ζητήματα αδικιών του ασφαλιστικού. Ο Δριβάκος Γ. μας ενημέρωσε επίσης ότι ο κ. Υπουργός είναι θετικός σε μια συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Βέβαια από τότε η υπόθεση παραμένει στα αζήτητα και στην πραγματικότητα, παρά τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Δριβάκος Γ. ουδέποτε έδωσε τη δέουσα σημασία να ενισχύσει τον αγώνα για την άρση της αδικίας αυτής. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται χαρακτηριστική αδράνεια από μέρους της ΠΟΕΠΛΣ είναι και ο λόγος που με ανησυχεί ιδιαίτερα.

Πώς να έχει κίνητρο ο πρόεδρος Δριβάκος Γεώργιος, από τη στιγμή που ο ίδιος ανήκει στους «προνομιούχους»; 

Η αποκατάσταση των αδικιών αφορούν ιδιαίτερα δύο κατηγορίες:
α) τους καταταγέντες τα έτη 1991-1992 δηλαδή του κλάδου συνταξιοδότησης πριν το 1993 και
β) αυτούς του 1993 και μετά

Η πρώτη περίπτωση μπορεί εύκολα να ενταχθεί  στις ευεργετικές ρυθμίσεις των 24,5 ετών καθώς σηματοδοτείται από την διαφορετικότητα των ασφαλισμένων πριν το 1993 προσφέροντας, ταυτόχρονα και σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

Για τους καταταγέντες το 1993 και μετά επιβάλλεται μια μεταβατική κατάσταση που θα δικαιώνει και δεν θα τιμωρεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν οφείλει να κινηθεί η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αφήνοντας πίσω κάθε πρόθεση για υποβάθμιση της σημαντικότητας του θέματος.

Το ασφαλιστικό μέλλον των συναδέλφων δεν σταματά την 31-12-2014, ημερομηνία για όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 24,5 έτη, δηλαδή του προέδρου και των εκλεκτών του αλλά θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια και εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές συναδέλφων.


Ας βγάλουν λοιπόν τις παρωπίδες αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον μας και ας πράξουν αυτό που πρέπει και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και το προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ ακόμη και όταν οι προτάσεις μας ως μέλη του ΔΣ ή ως Ενώσεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέρον των λίγων και των φίλων…
Auto Scroll Stop Scroll