Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Με αλλαγές στο "παρά πέντε" ψηφίστηκε το άρθρο 221

Με μια ακόμη τροποποίηση της τελευταίας στιγμής έπεσε η αυλαία του πολυνομοσχεδίου το οποίο περιελάμβανε και το άρθρο 221, με αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού των εφάπαξ.

Επιπλέον έξι μήνες - μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 αντί τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, έδωσε η κυβέρνηση στις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αναλογιστικές μελέτες και να συστήσουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα ταμεία τους, ώστε να  μην ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 

Η αλλαγή αυτή έγινε στο «παρά πέντε» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ενώ ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τον υπολογισμό του εφάπαξ των ενστόλων, διαβεβαίωσε ότι πριν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση θα υπάρξει σχετική πρόταση των συναρμόδιων Υπουργών.
«Οι διατάξεις που φέρνουμε συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους ένστολους, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς είναι προς το συμφέρον τους. Δεν θίγεται ούτε ένα ευρώ εφόσον τα ταμεία είναι υγιή» διαβεβαίωσε από το βήμα του Β' Θερινού Τμήματος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Καταλογίζοντας «υφέρπουσα παραπληροφόρηση» και εκδηλώνοντας την απορία του για τη στάση της Αριστεράς και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ «που τώρα κλείνει το μάτι στην Αστυνομία, για λίγες ψήφους», ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε σχετικώς με τις προωθούμενες αλλαγές ότι:

α) δεν θα μετακινηθούν τα ταμεία των Ένστολων (θα παραμείνουν στα υπουργεία τους),
β) δεν θα χαθεί ούτε ένα τ.μ. από την ακίνητη περιουσία τους,
γ) δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις παροχές τους, εφόσον τα ταμεία είναι βιώσιμα.

Αναφορικά με τα ελλειμματικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα μπει ο συντελεστής νοικοκυροσύνης και αλληλεγγύης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές των ένστολων θα πάρουν σύνταξη. 

Πάντως οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα». 

Ανέφερε ακόμη ότι από αύριο θα εξεταστεί η «μορφή απεργιακών κινητοποιήσεων»

Η διάταξη 221 υπερψηφίστηκε με 50 «ναι» και 47 «όχι» και αφού είχε αντικατασταθεί προληπτικά ο γαλάζιος βουλευτής και πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ. ΑΣ Δημήτρης Κυριαζίδης.
Auto Scroll Stop Scroll