Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Το τελικό σχέδιο για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις

Το τελικό σχέδιο για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις των ενστόλων - Συμψηφισμοί και προσαρμογές μισθού
 
Ενα σχέδιο τεσσάρων σημείων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, για τον τρόπο που θα καταβληθούν τα αναδρομικά των ενστόλων, αλλά και το πώς θα γίνει η αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους, έπειτα από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. 
  
Το τελικό σχέδιο, που περιλαμβάνει συμψηφισμούς και μισθολογικές προσαρμογές, θα τεθεί υπόψη της Τρόικα αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζεται πως η καταβολή των αναδρομικών θα κοστίσει 550 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια δαπάνη από την επιστροφή των μισθών στα προ περικοπών επίπεδα θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια.
Το σχέδιο θα τεθεί υπόψη της τρόικας εντός της εβδομάδας.
 
Η καταβολή των αναδρομικών υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη σε 200 εκατ.
 
Το συνολικό κονδύλι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί μόνο με παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο αποκλειστικά στους ενστόλους.
 
Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», προβλέπονται:
  
• Συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ τον μήνα.
• Συμψηφισμός ποσού που προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και αφορά στις καταβολές που έγιναν λόγω προαγωγών από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».
• Μισθολογικές προσαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα ναι μεν οι αποδοχές των ενστόλων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα αλλά να μη φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012. Για τον σκοπό αυτόν έχει ζητηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει το Δημόσιο να επαναφέρει τους μισθούς στα προ των περικοπών επίπεδα ή αφήνει περιθώρια για χαμηλότερες αυξήσεις.
Στη δεύτερη περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού.
• Σταδιακή αποπληρωμή των αναδρομικών.
Auto Scroll Stop Scroll