Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής; Αλήθειες και ψέματα για την απόφαση του ΣτΕ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, αμέσως ξεκίνησε μια παραφιλολογία ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η αποκατάσταση των μισθών και η επιστροφή των αναδρομικών.
  
Πολλά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανησυχούν για τον κίνδυνο παραγραφής της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των μισθών και για τα αναδρομικά. Την ανησυχία αυτή ενισχύουν οι ενοχλήσεις δικηγορικών γραφείων τα οποία προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της απόφασης του ΣτΕ.

Υπάρχει πράγματι κίνδυνος παραγραφής της απόφασης του ΣτΕ;
Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά από τις Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, την ΠΟΕΠΛΣ και την ΠΕΑΛΣ, γιατί το ζήτημα είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται η οποιαδήποτε αλλαγή στα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ημερομηνία για την εφαρμογή της απόφασης. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε το χρόνο ούτε τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ. Πιθανόν να μην το γνωρίζουν ούτε και στην κυβέρνηση.

Παρότι όπως έγινε γνωστό η αυριανή συνάντηση των συνδικαλιστών με το οικονομικό επιτελείο ακυρώθηκε, όλα δείχνουν ότι γίνονται συζητήσεις, μελέτες, υπολογισμοί, αλλά τίποτε ακόμα δεν είναι σίγουρο. Ότι ακούγεται λοιπόν για το θέμα είναι διαρροές, φήμες και συγκεχυμένες πληροφορίες.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και αυτό θα πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση, όπως έκανε και με τους δικαστικούς οι οποίοι είχαν ανάλογη δικαίωση.
  
Οι προθέσεις της κυβέρνησης:
Ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σταικούρα, ο οποίος είπε: «Ότι έγινε με τους δικαστικούς, θα γίνει και με τους ενστόλους» αλλά υπάρχει και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία» για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».
Αυτά είναι τα μόνα που γνωρίζουμε από την πλευρά της κυβέρνησης και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δεν αρνείται αλλά δυσκολεύεται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς.
  
ΑΛΗΘΕΙΕΣ και ΨΕΜΑΤΑ
Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα λόγω παραγραφής απαιτήσεων από το δημόσιο;
Η πιο «δημοφιλής» φήμη μιλάει για καταληκτική ημερομηνία έγερσης αγωγών την 31/7/2014 αφού οι περικοπές ήταν αναδρομικές και ξεκίνησαν τη 1/8/2012 οπότε σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημερομηνία που παρακρατήθηκαν τα αναδρομικά.
   
Τι ισχύει;
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εγείρουν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους.
   
Ο χρόνος παραγραφής για την έγερση αγωγών είναι διετής και αρχίζει από την ημερομηνία έγερσης της απαίτησης. Στην περίπτωσή μας η ημερομηνία έναρξης της απόφασης θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή η 13/6/2014. Άρα η λήξη της είναι 12/6/2016.


Σε κάθε δε περίπτωση ΔΕΝ παραγράφονται οι αξιώσεις μας την 31-7-2014.
  
Τι προτείνουμε:
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων έχει από την πρώτη στιγμή ενημερώσει τα μέλη της για το τι πρέπει να πράξουν.
   
Υπενθυμίζουμε την από 19/6/2014 ανακοίνωσή μας:
"Μετά την ανακοίνωση δημοσίευσης της υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφασης του ΣτΕ, επιχειρούνται ερμηνείες που τείνουν να φτάσουν στο σημείο της παρερμηνείας ή διαστρέβλωσης της απόφασης των Ανώτατων Δικαστικών. Εάν λάβουμε υπόψη μας τις ερμηνείες αυτές, ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης αποφάσεων που ίσως φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστικούς μας φορείς, οι οποίοι μάλιστα είναι και αυτοί οι οποίοι προκάλεσαν αυτή την απόφαση-σταθμό και να ενημερωνόμαστε καθημερινά από τις Ενώσεις Προσωπικού Λ.Σ. και την Ομοσπονδία, για τις επόμενες κινήσεις - ενέργειές μας"
  
Επιπλέον, δημοσιεύσαμε το ενημερωτικό σημείωμα του νομικού συμβούλου κ. Αντωνακόπουλου Γεώργιου καθώς και την τηλεοπτική του συνέντευξη (εδώ) ενώ παραθέσαμε αυτούσιο το κείμενο της επίμαχης παραγράφου της ανωτέρω αμετάκλητης και τελεσίδικης απόφασης, το οποίο δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας πλην αυτής που οι δικαστές ήθελαν να προσδώσουν (εδώ).

Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές για το θέμα και θα σας ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για όλες τις εξελίξεις αλλά και για όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για την οριστική δικαίωση.
Auto Scroll Stop Scroll