Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Οχι ΣτΕ σε διάταξη του σχεδίου Π.Δ. για την υγειονομική περίθαλψη Ε.Δ. και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οχι είπε το συμβούλιο της Επικρατειας σε διάταξη προεδρικού διατάγματος που έδινε το δικαίωμα υγειονομική περίθαλψης από το Δημόσιο σε άγαμες κόρες και αδελφές γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
 
Το προεδρικό διάταγμα κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φώφη Γεννηματά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα και οι Σύμβουλοι του Ε' Τμήματος εκτίμησαν ότι η επίμαχη ρύθμιση με την οποία παρέχεται δικαίωμα περίθαλψης στις άγαμες θυγατέρες και αδελφές των ασφαλισμένων ενστόλων, αντίκειται στο Σύνταγμα αφού αποκλείει τους «άγαμους άρενες αδελφούς και τέκνα».

 
Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές ότι μπορεί η μεν η ρύθμιση να αποτελεί θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών σύμφωνα το άρθρο 116 του Συντάγματος, το οποίο δικαιολογεί την απόκλιση από τους γενικό κανόνα της ισότητας, όμως η ειδική μεταχείριση από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης των αγάμων θυγατέρων και αδελφών, «δεν θα εναρμονιζόταν προς το Σύνταγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άγαμες γυναίκες είναι σε θέση, με βάση τα εισοδήματα τους, να ανταποκρίνονται στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης».
 
Η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική ανέφερε ότι «οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, που κατέχουν βιβλιάριο περίθαλψης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα».

Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. προωθήθηκε από το Υ.ΕΘ.Α. με στόχο την αναμόρφωση-επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών των Ε.Δ. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και υιοθετούσε μεταξύ άλλων και δικές μας προτάσεις, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της υφιστάμενης υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των οικογενειών τους.
 
Το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνει:

• Την ασφάλιση των συζύγων (ανδρών-γυναικών) εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία ή οργανισμό. Στην διάταξη αυτή περιλαμβάνονται και οι σύζυγοι που είναι σε διάσταση.
• Την ασφάλιση των τέκνων μέχρι την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους εφόσον είναι άνεργα.
• Την ασφάλιση των τέκνων μέχρι την συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές (ημεδαπής ή αλλοδαπής καθώς και σε ΙΕΚ).
• Την ασφάλιση των τέκνων εκτός γάμου ή υιοθετημένα μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
• Την ασφάλιση των τέκνων που έχουν αναπηρία άνω του 67% ανεξάρτητα εάν εργάζονται ή όχι.
• Την ασφάλιση των τέκνων που πάσχουν από Μεσογειακή Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, εφόσον απασχολούνται περιστασιακά και όχι μόνιμα.
• Την ασφάλιση των γονιών (φυσικών και θετών) εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του Ο.Γ.Α. και δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.
• Την ασφάλιση των αδελφών στρατιωτικών, που έχουν αναπηρία άνω του 67% και δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από ασφαλιστικό φορέα, αλλά και το ετήσιο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του Ο.Γ.Α.
 
Με πληροφορίες από: www.iefimerida.gr/
Auto Scroll Stop Scroll