Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αφιέρωμα στο έργο και στους ανθρώπους

Με αφορμή τη σημερινή (10/7/14) συναυλία της Φιλαρμονικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην παραλία Μπάτη (Λεωφ. Ποσειδώνος), αναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα της Νέας Πλεύσης στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που υπηρετούν στην Υπηρεσία της Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Μια Μπάντα σε …Κρεσέντο!!!
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

«Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα».

Ρεπορτάζ: Αρχ/στής Λ.Σ. Μ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


Το παραπάνω απόφθεγμα του Σωκράτη, το διάλεξα για να προλογίσω μια από τις πιο παραδειγματικές υπηρεσίες του Σώματος τόσο σε έργο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Υπηρεσία της Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΥΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) ή πιο απλά η Μπάντα μας, μετράει 66 χρόνια ιστορικής παρουσίας και προσφοράς. Ιδρύθηκε το 1946 με την υπουργική απόφαση υπ΄αριθμ.56349 της 4ης Δεκεμβρίου 1946. Το επίτευγμα αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στις επίμονες προσπάθειες του φίλου της μουσικής Υποπλοιάρχου Λιμενικού Γεώργιου Καβελαρά και τέθηκε υπό την εποπτεία του ιδίου και τη μουσική διεύθυνση του υπαξιωματικού Χ. Παύλοβιτς, προερχόμενου από τη Μουσική του Π.Ν.
Πρώτη δημόσια εμφάνιση
 Η Μπάντα παιάνισε για πρώτη φορά στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1947. Από κείνη την εθνική επέτειο του 1947 μέχρι σήμερα, η πορεία της μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μια λέξη : ανοδική! Πληθώρα συμμετοχών και διακρίσεων που έχουν οι συνάδελφοι-μουσικοί μας στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το Λιμενικό Σώμα διαθέτει μια από τις καλύτερες φιλαρμονικές σε Πανελλήνιο επίπεδο.Κύρια αποστολή της ΥΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, είναι η συμμετοχή της σε εκδηλώσεις του Σώματος καθώς κα σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές-εορτές. Επίσης συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε άλλες διοργανώσεις.

Σύσταση Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Με την συγκρότηση και διάρθρωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής συνιστάται με το Π.Δ. 67/2012 Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία στελεχώνεται από 52 στελέχη με ειδικότητα Μουσικού, υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού, Πλωτάρχη Λ.Σ. Ευάγγελου Κασφίκη.

Αυτή τη στιγμή στην Μπάντα υπηρετούν τριάντα εννέα (39) άνδρες και δεκατρείς (13) γυναίκες εκ των οποίων, οι έξι (6) είναι Αξιωματικοί, οι πέντε (5) Ανθυπασπιστές, οι τρεις (3) Αρχικελευστές, οι δεκαοκτώ (18) Επικελευστές, οι δεκατρείς (13) Κελευστές και οι επτά (7) Λιμενοφύλακες.

Οι παραπάνω συνάδελφοι έχουν υψηλή μουσική κατάρτιση και διακρίνονται σε όλους τους μουσικούς χώρους. Επιπροσθέτως ασκούν μουσικά και διοικητικά καθήκοντα στα επιμέρους  τμήματα της Υπηρεσίας Μουσικής, όπως αυτό της Διοικητικής Μέριμνας και Επιστασίας, Εφοδιασμού, Συντήρησης Μέσων και Υλικών. Πέραν όμως των μουσικών τους υποχρεώσεων καθημερινά καλούνται να συνδράμουν στη φρούρηση του κτιρίου της Μουσικής καθώς και του Υπουργείου-Αρχηγείου, ενώ συμμετέχουν και σε όλες τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν όπως είναι η ενίσχυση του προσωπικού του Κ.Λ.Πειραιά κατά τους θερινούς μήνες, τα έκτακτα μέτρα τάξης κ.α.


  
Έχουμε ανάγκη από «κρουστά»

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε η «ευαίσθητη» υπηρεσία της Μουσικής δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε βασικές ανάγκες που περιλαμβάνουν την συντήρηση οργάνων έως και την γραφική ύλη, καλύπτονται κάποιες φορές από προσωπική πρωτοβουλία των συναδέλφων.

Το 2012, με την συνδρομή της φυσικής μας ηγεσίας μετά από σχετικό διαγωνισμό η Μουσική απέκτησε νέα μουσικά όργανα προς αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων, τα οποία νέα όργανα θα αποτελέσουν την κύρια τεχνική υποδομή για τα επόμενα χρόνια. Μέσα στους στόχους της υπηρεσίας είναι και η ένταξη νέων μουσικών σε επικείμενο διαγωνισμό του Λ.Σ. και ιδιαίτερα σε κάποιες κατηγορίες οργάνων που υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως των κρουστών και άλλων.

Σε αυτό το σημείο ο  Διευθυντής της Υπηρεσίας, κ. Κασφίκης, κάνει κάλεσμα σε όποιον συνάδελφο έχει μουσική κατάρτιση σε όργανο μπάντας (κρουστό ή πνευστό) και ενδιαφέρεται να κάνει αναφορά για ακρόαση με σκοπό την ενσωμάτωση του στην Μπάντα του Λιμενικού, πέραν του επικείμενου διαγωνισμού πρόσληψης. Η τελική έγκριση της συμμετοχής ή όχι του εν λόγω αναφερόμενου συναδέλφου γίνεται από την Διοίκηση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.Α.ΚΤ.

Εν κατακλείδι στο θέμα των προϋποθέσεων για να γίνει κάποιος ή κάποια μέλος της Μπάντας είναι ότι αναφέρεται στις μέχρι τώρα εγκυκλίους κατάταξης  δηλ. να είναι γνώστης συγκεκριμένου μουσικού οργάνου και κάτοχος αντίστοιχου τίτλου σπουδών.

«Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο εξωτερικό», σε πείσμα της κρίσης!

Όση ώρα κράτησε η παραμονή μου στους χώρους της Μουσικής και η επαφή μου με τους συναδέλφους και τον Αρχιμουσικό της Μπάντας αυτό που κατάλαβα είναι ότι όχι μόνο έχουν βρει τον τρόπο να ξορκίσουν την κρίση και τις παρενέργειες της αλλά και ότι σε πείσμα όλου αυτού του πισωγυρίσματος και της μη παραγωγικότητας η Μπάντα μας είναι έτοιμη να μας εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο εξωτερικό και να κάνει για μια ακόμη φορά το Σώμα υπερήφανο.

«Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σήμερα προσωπικές και οικογενειακές έχουμε καταφέρει υπηρεσιακά να υπερβαίνουμε τις δυσκολίες έχοντας στο πλευρό μας και την φυσική ηγεσία μας. Σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας όλα τα στελέχη μας προσπαθούν εντονότερα ώστε να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις και ατέλειες που προκύπτουν από την κρίση» επισημαίνει ο κ. Κασφίκης και συμπληρώνει πως το επόμενο βήμα είναι η αναγνώριση και εκτός συνόρων. Βέβαια αυτό για να γίνει προϋποθέτει την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων της μετακίνησης από το μέρος που θα γίνει η πρόσκληση (Προξενικά Λιμεναρχεία ή Ομογένεια) καθώς επίσης και την εξασφάλιση φιλοξενίας για τους συναδέλφους.
 
Κάθε Μπάντα έχει τις καλές και τις κακές τις στιγμές. Στη Μπάντα του Λιμενικού ισχύει το καλές και το καλύτερες! Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν και η συμμετοχή της στην Συναυλία του Μεγάρου Μουσικής στις 29/01/2012. Η Μουσική μας έλαβε μέρος και είχε πρωταρχικό ρόλο υπό την Γενική Διεύθυνση του νυν Διευθυντή Πλωτάρχη Λ.Σ. Ευάγγελου Κασφίκη στην διοργάνωση για την απονομή τιμητικών διακρίσεων εκ μέρους του ΥΠτΠ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Μουσική μας απέσπασε ευαρέσκεια από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ευμενή σχόλια από το ενθουσιασμένο παριστάμενο κοινό. Ήταν ομολογουμένως η πιο σημαντική της διάκριση.

“La vita e bella”
Φεύγοντας από την «Μουσική» και ενώ είχα ταξιδέψει σε έναν κόσμο γεμάτο μελωδία, ρυθμό και σε ένα κλίμα  αρμονικής, οικογενειακής τολμώ να πω, συναδελφικότητας - ζήτησα τι άλλο-  ένα κομμάτι –αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους μας που σε μια τέτοια εποχή προσπαθούν με φιλότιμες προσπάθειες να κρατούν το Σώμα αξιόμαχο και λειτουργικό.

Το ιταλικό κομμάτι από την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Nicola Piovani, είναι ένας ύμνος για την ζωή. Είναι ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της μπάντας. Η ζωή έχει γέλιο, έχει πίκρες, έχει χαρά, έχει πόνους! Για αυτό είναι ωραία και αξίζει. Αυτό το κομμάτι αφιερώνεται σε όλους τους συναδέλφους, είναι ένας ύμνος στο θαύμα της ζωής στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση!

Γιατί το σημαντικό είναι ο αγώνας και η προσπάθεια και μιας και πλέουμε σε μουσικά ύδατα ας ταξιδέψουμε για φινάλε με τα τελευταία λόγια ενός μεγάλου μουσικού ανθρώπου που στερήθηκε της αίσθησης της ακοής, του Γερμανού συνθέτη Ludwig van Beethoven (1770-1827), : «Στον Παράδεισο θα ακούω».


Η λήψη πραγματοποιήθηκε στο χώρο της εν λόγω υπηρεσίας με ιδία μέσα και με κάθε καλή διάθεση. Θεωρούμε πως θα δείξετε κατανόηση για την μη επαγγελματική ποιότητα του ήχου και της εικόνας.

Εξάλλου «η ζωή είναι ωραία» όταν καθημερινά προσπαθείς για το καλύτερο, όταν πιστεύεις πως μόνο μέσα από την συνεργασία και την κοινή προσπάθεια και διεκδίκηση έρχονται υγιή αποτελέσματα.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες.

Καλή ακρόαση!Μερικές από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στην ιστορία της Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

25/03/1947: Η πρώτη εμφάνιση της στην παρέλαση της Αθήνας.

Σεπτέμβριος 1947: Συμμετοχή της Μουσικής Λ.Σ. στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

28/10/1962: Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή της Μουσικής Λ.Σ. στην Πανηγυρική Παρέλαση στην Κέρκυρα (21/5/17974) καθώς επίσης και συναυλία στο Θέατρο του νησιού που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια για την εποχή εκείνη.

1976: Έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις στην Αθήνα που διοργανώθηκαν για την αποστολή μέσω δορυφόρου της Ολυμπιακής φλόγας στο Μόντρεαλ του Καναδά για τους εκεί Ολυμπιακούς Αγώνες.

1982: Συμμετείχε στις τελετές Έναρξης-Λήξης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου στο τότε νεόδμητο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.


1983: Τα στελέχη της Φιλαρμονικής Λ.Σ. υποδυόμενα Μπάντα εποχής 1896 εκλήθησαν να συμμετάσχουν στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας της Columbia Pictures στο Καλλιμάρμαρο  Στάδιο Αθηνών, με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896».


1987: Η μπάντα μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης στο Σ.Ε.Φ. όπου η Εθνική Ελλάδος ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια.


30/6/1995: Εκδήλωση Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τον τίτλο: «Ένα ποτήρι θάλασσα» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Με την συμμετοχή της μπάντας μας και με την συνοδεία του Πολυκανδριώτη (μαζί με το μπουζούκι του). Στο τραγούδι: Αντώνης ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- Πόπη ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ – Μιχάλης ΒΙΟΛΑΡΗΣ – Κατερίνα ΚΟΡΟΥ – Πένυ ΞΕΝΑΚΗ – Νίκος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ – Άννα ΒΑΛΙΝΗ.

Μαραθώνιος 1996

1997: Συμμετείχε στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο.

Δεκέμβριος 1997: Η μπάντα μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο (Ιαπωνία) που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και η Μπάντα μας, απέσπασε ευαρέσκεια της στρατιωτικής μας τότε ηγεσίας του Σώματος.

1998:  Καλλιμάρμαρο   

Ολυμπία 2001: Εκδηλώσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με συμμετοχή σε αφή Ολυμπιακής φλόγας για τέλεση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.


2002: «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πειραιάς 2004: Προ-ολυμπιακά τουρνουά 2004.

29-01-2012: Η Μουσική μας έλαβε μέρος και είχε πρωταρχικό ρόλο υπό την Γενική Διεύθυνση του νυν Διευθυντή Πλωτάρχη Λ.Σ. Ευάγγελου Κασφίκη στην διοργάνωση για την Τελετή Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων εκ μέρους του ΥΠτΠ και Συναυλίας των Φιλαρμονικών των Σωμάτων Ασφαλείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Μουσική μας απέσπασε ευαρέσκεια από την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία και ευμενή σχόλια από το παριστάμενο κοινό.

…Και η πορεία της Μπάντας μας συνεχίζεται βαθμιαία και ανοδικά!!!
Auto Scroll Stop Scroll