Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Υπεξαίρεση: έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας


Αρχικελευστής ΛΣ ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης / tsianos.pan@gmail.com

Το κράτος παρέχει δύο ειδών συντάξεις: Τις «προνοιακές», χορηγούμενες ως ενίσχυση από το κρατικό ταμείο σε οικονομικά ασθενείς πληθυσμιακές ομάδες και πολίτες ανίκανους για εργασία και αυτές που παρέχονται ως ανταπόδοση εισφορών, επιβεβλημένων στον εργαζόμενο από το ίδιο το κράτος, κρατήσεις δηλαδή από τον μισθό του, υποχρεωτικές βάσει νόμου.

Στην περίπτωση των συντάξεων από ανταποδοτικές εισφορές, το κράτος λειτουργεί ως ασφαλιστικός ή τραπεζικός οργανισμός συλλέγοντας τις εισφορές για να τις αξιοποιήσει αναπαραγωγικά, όπως να τις τοκίσει ή να τις επενδύσει, πάντοτε προς όφελος του εργαζόμενου, έτσι ώστε όταν αυτός φτάσει στην ηλικία να αποσυρθεί λόγω συμπλήρωσης των ετών εργασίας που απαιτούνται, οι αξιοποιημένες καταβολές του, τα χρήματά του, οι αμοιβές δεκαετιών δουλειάς, κόπου, ικανοτήτων, επιμέλειας και συνέπειας, να του ανταποδίδονται και να του εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή συνέχιση του βίου του.

H ανάληψη αυτού του ρόλου ευθύνης-υποχρέωσης από το κράτος, συνιστά κατάκτηση κοινωνική, καίριο επίτευγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς, γιατί με αυτό τον τρόπο, ο μόχθος του εργαζόμενου δεν αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κερδοσκοπία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών.

Δυστυχώς όμως το κράτος δεν σεβάστηκε τον ρόλο του, σχεδόν ποτέ, ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές των λειτουργών του και τους οργανισμούς διαχείρισής τους.

Στα Σώματα Ασφαλείας δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα διαφορετικό και επικράτησαν οι ίδιες νοοτροπίες και πρακτικές. Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, μπήκαν σταδιακά και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς μεθοδικά, στο «πελατειακό σύστημα» και λογαριάσθηκαν ως μέρος της ευρύτερης εξαγορασμένης πελατείας.

Αφού λοιπόν οι κεντρικοί διαχειριστές του κράτους, θεμελίωσαν και εδραίωσαν αυτό το «πελατειακό σύστημα», έπαψαν να σέβονται τους ίδιους τους λειτουργούς του κράτους, οπότε γιατί να σεβαστούν τις αποταμιεύσεις τους; Έτσι κάθε φορά που τα έσοδα του κράτους δεν επαρκούσαν για τα έξοδα των επαγγελματιών της εξουσίας, σχεδόν αυτονόητα και αδιάντροπα, η εκάστοτε κυβέρνηση λεηλάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις κατατεθειμένες ανταποδοτικές εισφορές ακόμη και αυτές των λειτουργών του κράτους.

H ηθική και νομική αποτίμηση της υπεξαίρεσης, είναι ίδια με αυτή της κλοπής, λωποδυσίας, διαρπαγής, λαθροχειρίας.

Το λεξικό της Νέας Ελληνικής γλώσσας ορίζει την Υπεξαίρεση ως «έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας σε βαθμό πλημμελήματος ή και κακουργήματος, το οποίο συνίσταται στην παράνομη ιδιοποίηση ξένης περιουσίας από πρόσωπο διακατέχοντος αυτό προς φύλαξη».

Όπως είναι γνωστό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.) την 10/4/12 προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία προς και κατά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), για την κακή διαχείριση των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων και κατ’ επέκταση του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) όπου τυγχάνουμε μέτοχοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην από 10/04/2012 ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., η πράξη αυτή κλιμάκωσε τις μέχρι τότε γνωστοποιημένες ενέργειές μας, με σκοπό την προστασία των καταθέσεών μας, που αποτελούν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουμε κάθε μήνα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λεηλατούνται και να κατασπαταλιούνται, από ένα αδίστακτο και ληστρικό κράτος, που «κουρεύει» αδιακρίτως και η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έκανε γνωστό ότι θα κλιμακώσει περαιτέρω τις ενέργειές της με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Πως οδηγηθήκαμε σ ’αυτό το Εξώδικο;

Τον Ιούνιο του 2011, κυκλοφορεί το 47ο τεύχος της Νέας Πλεύσης, με κύριο θέμα: «ΜΤΝ: το θωρηκτό της ασφάλισής μας», όπου παρουσιάζονται όλα τα μέχρι τότε στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν το ΜΤΝ, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των μετόχων του Ταμείου.

Αποφάσεις του ΜΤΝ για το έτος 2012

Μετά από ενέργειες της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. τροποποιείται ο Ν. 4024/11, όπου επετεύχθη η απόδοση της εισφοράς 1% αντί του ΟΑΕΔ υπέρ του Μετοχικού μας Ταμείου. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, στα τέλη του 2011, το Δ.Σ. του Μ.Τ.Ν. αποφασίζει για το έτος 2012:

•    Μείωση κατά 14% των μερισμάτων
•    Αντίστοιχη μείωση κατά 14% στο ΒΟΕΑ

Στις 19/12/11 με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κάνει γνωστά τα παραπάνω και παράλληλα αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ταμείο θα πρέπει να αντέξει το βάρος όλων των μερισματούχων του, δηλαδή όλου του εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχιακού δυναμικού του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η λογική της διοίκησης του ταμείου για τις ως άνω περικοπές, μπορεί από τη μια να θεωρηθεί ορθή, από την άλλη όμως, για να αποφευχθούν στο μέλλον άλλες μειώσεις ή προβλήματα, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν επιπλέον πόροι από πάσης φύσεως παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, προκειμένου η βιωσιμότητα του ταμείου να μην τίθεται εν αμφιβόλω και κάθε φορά να ζητούνται περικοπές από τους μερισματούχους.

Επίσης, ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για την καταβολή των οφειλομένων εισφορών από τον Οίκου Ναύτη και να ανοίξει άμεσα το θέμα καταβολής των οφειλομένων από την παροχή υπηρεσιών προς τους Οργανισμούς Λιμένων (ISPS).

Στηλιτεύσαμε το ληστρικό κράτος που ξεσπά στους ένστολους, συρρικνώνοντας συνεχώς τις αποδοχές τους και κατ’ επέκταση τις συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημά τους, μη αντιλαμβανόμενο ότι οδηγεί στην απόγνωση και την απελπισία ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδος.

Επιστολές για παροχή διευκρινίσεων

Στις 24/2/2012 με επιστολή της η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ζήτησε από τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διευκρινήσεις σχετικά με τα κεφάλαια ΜΤΝ και συγκεκριμένα:

α) Για τον τρόπο διαχείρισης των διαθέσιμων κεφαλαίων του Μ.Τ.Ν. από την Τ.τ.Ε., στο οποίο είμαστε μέτοχοι.
β) Εάν αυτά έχουν επενδυθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την Τ.τ.Ε. και
γ) Εάν υπήρχε ενημέρωση του Δ.Σ. του Μ.Τ.Ν. για την αγορά ομολόγων για λογαριασμό του από την Τ.τ.Ε. και σε ποιες κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου προέβαινε διαχρονικά ειδικότερα δε κατά την τελευταία διετία.

Επίσης ζητήθηκε από τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, ΥΕΘΑ και Υ.Π.τ.Π. να πληροφορηθούμε εάν τα διαθέσιμα του Ταμείου, τα οποία βάση νομού υποχρεωτικώς κατατίθενται στην Τ.τ.Ε, ενδέχεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να θιγούν από την εκ μέρους της τοποθέτησης τους, σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τι μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα του ύψους των διαθέσιμων του Μ.Τ.Ν. που έχουν κατατεθεί στην Τ.τ.Ε., προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου.

Όπως είναι κατανοητό, τα παραπάνω έχρηζαν άμεσων απαντήσεων και διευκρινήσεων προκειμένου να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανησυχία σε όλους τους μετόχους του ΜΤΝ (Π.Ν. και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), η οποία θα οδηγούσε σε μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, με συνέπεια τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος στη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Η απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος

Σε απάντηση της επιστολής, την 12/03/2012 η Τράπεζα της Ελλάδος, μας παρέπεμψε σε άλλη επιστολή που είχε αποστείλει στο ΜΤΝ, δίνοντας τις παρακάτω διευκρινήσεις:

α. Τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΜΤΝ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών φορέων που κατατίθενται στην ΤτΕ συνιστούν το κοινό κεφάλαιο των Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών φορέων, το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ.
β. Σύμφωνα με τον ν.2469/1997, η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του κοινού κεφαλαίου άμεσα και αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού δημοσίου.
γ. Το κοινό κεφάλαιο συνιστά ομάδα περιούσιας που ανήκει εξ αδιαίρετου στους συμμετέχοντες φορείς, έτσι και τα κεφάλαια του ΜΤΝ επενδυθήκαν από κοινού με τα κεφάλαια των υπόλοιπων φορέων σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.
δ. Απολήψεις χρηματικών ποσών για την κάλυψη εκτάκτων ταμειακών αναγκών του ΜΤΝ δεν συνιστούν αναλήψεις από τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ρευστοποιήσεις μέρους ή του συνόλου της μερίδας του ΜΤΝ στο κοινό κεφάλαιο.
ε. Παρουσίαση αναλυτικής περιγραφής του συνόλου του ενεργητικού του κοινού κεφαλαίου κατά την 31-1-2012 όπου τα αποτελέσματα της διαχείρισης δείχνουν ότι η τρέχουσα αξία των μερίδων του ΜΤΝ, που αποτυπώνει την εικόνα της στιγμής, είναι μειωμένη κατά 50% περίπου δηλ. από τα 110.000.000 στα 55.000.000 ευρώ.

Σε συνέχεια λοιπόν όλων των παραπάνω, καταρχήν αξίζει να σημειωθεί ότι:

α. Οι καταθέσεις των Ν.Π.Δ.Δ. και των ασφαλιστικών ταμείων στην TτE είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
β. Η ΤτΕ ουδέποτε ενημέρωσε το ΜΤΝ για την αγορά ομολόγων για λογαριασμό του.
γ. Το μόνο αρμόδιο όργανο για την διαχείριση της περιουσίας του ταμείου είναι το Διοικητικό του ΜΤΝ.
δ. Η μόνη αγορά ομολόγων από το ταμείο ήταν της τάξεως του 1.500.000€ από το ΕΚΟΕΜΝ και 4.500.000€ από το ΜΤΝ τα οποία και με την ενεργοποίηση των ρητρών ασφαλείας που προέβλεπε το PSI, κουρεύτηκαν κατά 53% περίπου.
ε. Το ΜΤΝ ουδέποτε έχει λάβει κρατική επιχορήγηση.

Όλα τα ανωτέρω, αφού συνεκτιμήθηκαν, μας οδήγησαν να καλέσουμε την Ελληνική πολιτεία στο σύνολό της, να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα διαθέσιμα του ασφαλιστικού μας φορέα, να διατηρηθούν στο ύψος των καταθέσεών του, ενώ τονίσαμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, με σκοπό την διασφάλιση των κεφαλαίων του ΜΤΝ, με δεδομένο ότι η ΤτΕ δεν απαλλάσσεται τυχόν ευθυνών της από την επιτυχή η μη διαχείριση των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου, ταυτόχρονα δε υποχρεούται να το διαχειρίζεται επ ωφελεία των συμμετεχόντων σε αυτό και μάλιστα με την απόδοση τόκου.

Η Ομοσπονδία σε κάθε κίνηση που έκανε είχε ως σκοπό από τη μια την ενημέρωση των συναδέλφων για το θέμα, με πλήρη και ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας και από την άλλη να κινηθεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης του κόπου και του μόχθου όλων μας, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο που διαθέτει. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώξαμε την σύγχυση και τον πανικό από τους συναδέλφους, στους οποίους αντίθετα συστήσαμε ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση από βιαστικές αποφάσεις ζωής.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τριετίας 2009-2011 του ΜΤΝ

Τη Δευτέρα 26/03/12 πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μ.Τ.Ν, για την ενημέρωση των φορέων που εκπροσωπούν τους μετόχους του, όπου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τριετίας 2009-2011, εντοπίσθηκαν σημαντικές και σταθερές απώλειες των οικονομικών μεγεθών του Ταμείου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στην οικονομική κρίση.

Επιμένοντας στην αρχική μας επιλογή και άποψη, για συνεχή ενημέρωση σε κάθε εξέλιξη στα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων, την επόμενη μέρα η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της, αναφέρει αναλυτικά ότι, κατά το έτος 2009 καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο ύψους 2,9 εκ. €, το οποίο ανήλθε το 2010 στα 10 εκ. και έφτασε το 2011 στα 16,9 εκ. €.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση αυτού, ήταν οι περικοπές των μερισμάτων κατά 8% για το 2010 και 14% για το 2011, παρά ταύτα όμως αυτά δεν ήταν αρκετά για να αντιστραφεί το αρνητικό ισοζύγιο, που οφείλεται κυρίως:

α) Στην δραστική μείωση των κοινωνικών πόρων, που σε σχέση με το 2008 παρουσίασε μείωση της τάξης του 50%
β) Στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αποστρατειών κατά την τελευταία τριετία
γ) Στην συρρίκνωση των εσόδων από ενοίκια των ακινήτων που κατέχει το ταμείο
δ) Στις τεράστιες απώλειες κεφαλαίων που κατέγραψε το ΜΤΝ, εξαιτίας της εφαρμογής του PSΙ αναγκάζοντας το ταμείο να εξετάζει εκ νέου μέτρα, όπως η περαιτέρω περικοπή των μερισμάτων, το πάγωμα των δανείων, την περικοπή του ΕΛΧΑΟΣ, καθώς και την εξέταση αλλαγών στο ΒΟΕΑ, προκειμένου να αποτελέσουν αντιστάθμισμα, των σημαντικότατων απωλειών που αναφέρθηκαν προηγούμενα, έχοντας ως δεδομένο την υποχρέωση πλέον από το μνημόνιο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά μας θεωρήσαμε ότι πρέπει καταρχήν να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου, τα οποία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να θέσουν τις βάσεις για την ενίσχυση και την βιωσιμότητά του και στη συνέχεια να γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση των μειώσεων. Μέτρα τα οποία και έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη με τους αρμοδίους στο Μ.Τ.Ν., αλλά αποτελούν και τις εκφρασμένες θέσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως:

Ι) Η απόδοση στα μετοχικά ταμεία των Ε.Δ. του συνόλου της κράτησης του 2% από την καθιέρωση της ειδικής εισφοράς για την καταπολέμηση της ανεργίας του ν.3986/11 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν.4024/11
ΙΙ) Επιστροφή από τον ΟΑΕΔ των κρατήσεων του 1% που παρακρατήθηκαν για το διάστημα από 01/01/2011 έως και τις 30/05/2011 μέχρι την αναδρομική αλλαγή της νομοθεσίας με τον ν.4024/11
ΙΙΙ) Η απόδοση στα μετοχικά ταμεία των Ε.Δ της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων
ΙV) Απαλλαγή των μετοχικών ταμείων από την καταβολή φόρου εισοδήματος των Νομικών προσώπων της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. ν.2238/94
V) Παραχώρηση κατά χρήση και κυριότητα ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου
VI) Άμεση εξεύρεση νέων πόρων από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους με αναδρομική ισχύ
VII) Αποδέσμευση από την υποχρέωση καταθέσεων των αποθεματικών των ταμείων στην ΤτΕ
VIII) Κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από το PSI (κούρεμα) με ανακεφαλαιοποίηση, αντίστοιχη με τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση του ΜΤΝ

Στις 04/04/12 η ανακοίνωση του ΜΤΝ με τίτλο «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Χρέους και Επιπτώσεις στο ΜΤΝ», ενημερώνει τους μετόχους και μερισματούχους του Ταμείου ότι:

α. Σύμφωνα με τους νόμους ΑΝ 1611/50, ν.2296/94 και ν.2469/97, τα διαθέσιμα των ΝΠΔΔ υποχρεωτικώς κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και συνιστούν το «Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών οργανισμών» το ενεργητικό του οποίου τοποθετείται άμεσα και αποκλειστικά με ευθύνη της ΤτΕ σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου).
β. Κατόπιν ενημέρωσής μας από την ΤτΕ, το σύνολο των κεφαλαίων του ΜΤΝ και των Ειδικών Λογαριασμών του (Ε.Λ.) τα οποία μέχρι την 09/03/2012 είχαν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο καθώς και οι αξίες αυτών την 12/03/2012, μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχουν ως εξής:

Φορέας
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ στην ΤτΕ την 9/3/2012 (Κεφάλαια)
Αξία Ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα ΜΤΝ / Ε.Λ. ΜΤΝ την 12/3/2012

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ
ΜΤΝ
30.689.800,99
17.549.856,44
9.385.139,01
ΝΙΝ
9.103.642,87
5.205.886,66
2.783.952,68
ΕΚΟΕΜΝ
60.595.062,44
34.651.076,66
18.530.360,78
ΕΛΠΝ
1.998.006,92
1.142.553,34
611.003,40
ΕΛΟΑΝ
162.124,54
92.710,36
49.587,73
ΕΛΧΑΟΣ
13.171,66
7.532,17
4.027,98
ΕΛΧΑΟΙΑ
2.058.797,04
1.177.315,96
629.593,41

Το Ταμείο διαπιστώνει ότι  από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι συνολικές απώλειες που καταγράφονται στα διαθέσιμα του ΜΤΝ και των Ε.Λ./ΜΤΝ σε τρέχουσες αξίες, ανέρχονται σε 72,6 εκατ. €, εξέλιξη η οποία έχει στο εγγύς μέλλον αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα του Ταμείου, περιορίζοντας τις δυνατότητες κάλυψης των υποχρεώσεών του.

Αποφάσεις Δ.Σ. του ΜΤΝ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που ανακύπτει για το ΜΤΝ, το ΔΣ του ΜΤΝ στη συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου 2012, αποφασίζει τα ακόλουθα:

α. Την επ’ αόριστο αναστολή χορήγησης δανείων στους μετόχους και μερισματούχους του Ταμείου, εξαιρουμένων αυτών που αιτούνται αποδεδειγμένα για έκτακτους σοβαρούς λόγους υγείας. Εκκρεμείς αιτήσεις πλην αυτών που αναφέρονται σε έκτακτους σοβαρούς λόγους υγείας, τίθενται στο αρχείο.


β. Μετάθεση του χρόνου καταβολής των μερισμάτων ΜΤΝ, ούτως ώστε να μην πληρώνονται προκαταβολικά αλλά απολογιστικά, ως εξής:
• Καταβολή του μερίσματος διμήνου Μαΐου-Ιουνίου 2012 εξ ημισείας στο τέλος μηνός Απριλίου 2012 και στο τέλος μηνός Ιουνίου 2012 αντίστοιχα.
• Καταβολή του μερίσματος, αρχής γενομένης από το μέρισμα Ιουλίου-Αυγούστου 2012 και στο εξής, στο τέλος κάθε διμήνου.


γ. Τον καθορισμό από 1-4-2012 του βοηθήματος των πρώτων εξόδων πένθους (βοήθημα θανάτου) στο ύψος των 1.500 ευρώ.

Δημοσιεύματα στο Τύπο

Λίγες μέρες αργότερα ο Γιώργος Παπαϊωάννου δημοσιεύει άρθρο-ρεπορτάζ στο Βήμα (www.tovima.gr), με ημερομηνία 08/04/12 και τίτλο: «Πώς χάθηκαν τα λεφτά των Ταμείων. Υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους ακόμη και όταν ήταν γνωστό ότι τα ομόλογα θα “κουρευτούν”».

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, που προκύπτουν για τις ζημιές που υπέστησαν ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ακόμη και όταν ήταν πλέον γνωστό ότι τα ελληνικά ομόλογα επρόκειτο να «κουρευτούν».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε σταματήσει από τον Μάιο του 2011 να επενδύει τα χρήματα του «Κοινού Κεφαλαίου» σε ομόλογα, τα ασφαλιστικά ταμεία συνέχισαν τις υποχρεωτικές καταθέσεις των διαθεσίμων τους, με αποτέλεσμα να υποστούν τις απώλειες του «κουρέματος» που ακολούθησε. Στην ουσία όσοι κατέθεσαν λεφτά το τελευταίο διάστημα φορτώθηκαν μέρος των ζημιών των άλλων.

Τα Ταμεία, από τον Ιούνιο του 2010 και ενώ η χώρα είχε μπει στο μνημόνιο, με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Α. Λοβέρδου, ο μόνος τρόπος να επενδύσουν σε ομόλογα του Δημοσίου ήταν μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου». Αυτό έγινε ύστερα από το σκάνδαλο των ομολόγων και για να αποφευχθούν περιπτώσεις όπως αυτή χρηματιστηριακής εταιρείας, που αγόραζε ομόλογα για λογαριασμό Ταμείων σε αμφισβητήσιμες τιμές. Δεν υπήρξε όμως η ίδια ευαισθησία όταν οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν. Και εδώ φυσικά τίθεται το ερώτημα, γιατί κανείς δεν σταμάτησε τα Ταμεία από το να καταθέτουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους στο «Κοινό Κεφάλαιο», δηλαδή σε ομόλογα που επρόκειτο να «κουρευτούν»;

Δηλώσεις

O διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Μιχ. Μιχαλόπουλος και διαχειριστής του «Κοινού Κεφαλαίου» αναφέρει: «Ο νόμος υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ να καταθέτουν στο "Κοινό Κεφάλαιο" της Τράπεζας της Ελλάδος μη επενδεδυμένα τους κεφάλαια και αυτά που δεν χρειάζονται για τις ταμειακές τους ανάγκες». Ειδικότερα, τα ΝΠΔΔ μπορούν να κρατούν σε μετρητά το μέρος της κρατικής επιχορήγησης που χρειάζονται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών και το υπόλοιπο μέσα σε ένα 15νθήμερο υποχρεούνται να το καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Μιχαλόπουλος συνεχίζει λέγοντας: «Μπορεί η αγορά να συζητούσε ενδεχόμενο "κούρεμα", όμως εγώ άκουγα τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ήταν εντελώς αντίθετος στην ιδέα» και προσθέτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μέρος του Ευρωσυστήματος του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης δηλώνει για το θέμα: «Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έπρεπε να ζητήσει από την κυβέρνηση μια διάταξη να αλλάξει τον νόμο που υποχρέωνε τα Ταμεία και τα ΝΠΔΔ να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση να το κάνει. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία. Όμως βόλευε την κυβέρνηση, η οποία δεν υπολόγιζε τα λεφτά των Ταμείων με το σκεπτικό ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Όμως το σκεπτικό αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική. «Δεν χάθηκε τίποτα» λέει ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Βήματος. «Είναι χρήματα που αφορούν τη διαγραφή χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας» εξηγεί και συμπληρώνει ότι «το κράτος θα τα ξαναδώσει πίσω στα νοσοκομεία και τους άλλους οργανισμούς». Σημειώνει δε ότι αυτό «δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα», καθώς πρόκειται για«λογιστική διαφορά». Όσον αφορά την αδυναμία του κράτους να παρέμβει και να άρει την υποχρέωση των Ταμείων και των ΝΠΔΔ να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ότι«πράγματι δεν το κάναμε, θα το κάνουμε τώρα».

Συμπερασματικά διαπιστώνουμε ότι το ΜΤΝ είχε μια ληστρική αντιμετώπιση από ένα κράτος που καταληστεύει τους πολίτες του, με αποικιοκρατικούς νόμους όπως αυτοί που διέπουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη δική μας όμως περίπτωση, τιμωρεί ακόμη περισσότερο αυτούς που με συνετή διαχείριση και δεν κατασπατάλησαν τα προηγούμενα χρόνια τον κρατικό προϋπολογισμό, με έκτακτες ή τακτικές επιχορηγήσεις.


Καλέσαμε επανειλημμένως την Ελληνική πολιτεία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως μικροαπατεώνας, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, στην κατεύθυνση της εφαρμογής των κανόνων δικαίου.

Η κατάθεση της Εξώδικης Διαμαρτυρίας προς και κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, δικαιώνει τη θέση μας για την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος, καθώς και τη δέσμευσή μας ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του κόπου και του μόχθου της εργασίας μας.
Auto Scroll Stop Scroll