Δευτέρα, 28 Απριλίου 2003

Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών

πυροτεχνουργός ΛΣ-ΕΛΑΚΤΚλιμάκια Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

Η αποστολή των Κλιμακίων συνίσταται σε:
- εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή σοβαρών απειλών κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας από παράνομες πράξεις και καταστολή των  παράνομων πράξεων στη θάλασσα.
- επιχειρήσεις προστασίας ατόμων, πλοίων, κτιρίων και εγκαταστάσεων.
- μέτρα ασφάλειας σε εκδηλώσεις και τελετές.
- προστασία κρουαζιερόπλοιων και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων καθώς και των επιβαινόντων.
- αποτροπή εισόδου και εξόδου από πλοία και οχήματα λαθρομεταναστών, καταζητούμενων και παράνομων
- επιχειρήσεις δίωξης ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας, λαθρομετανάστευσης, διακίνησης παράνομων ειδών και λαθρεμπορίου.
- χρηματαποστολές.
- επιχειρήσεις πρόληψης και καταστολής του ειδικού ή οργανωμένου εγκλήματος.
- συλλήψεις, συνοδεία και μεταγωγές ατόμων επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια.
- εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και αντιμετώπιση βοβμιστικών απειλών και ενεργειών καθώς και αντιμετώπιση απειλών με χρήση ραδιολογικών, βιολογικών, χημικών και πυρηνικών (Ρ.Β.Χ.Π.) ουσιών.
- παροχή συνδρομή σε προανακριτικές, διοικητικές, εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές
- παροχή συνδρομής στα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η δομή των ΚΕΑ διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής όπου εδρεύει το κάθε Κλιμάκιο και, κατ’ επέκταση, της απειλής που καλείται να αντιμετωπίσει. Ενδεικτικά το ΚΕΑ/Κ.Λ.Πειραιά απαρτίζεται από τις εξής Ομάδες:

-Ομάδα Ειδικών Αποστολών 1 (ΟΕΑ 1)
Αναλαμβάνει την αντιμετώπιση και καταστολή σοβαρών παράνομων ενεργειών πάσης φύσεως, σε ξηρά και θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων σε περιστατικά τρομοκρατίας ή οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης διεξάγει ελέγχους υψηλού κινδύνου και γενικά αποτελεί την κύρια δύναμη επεμβάσεων του Κλιμακίου.


-ΟΕΑ 2
Αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους ελεύθερους σκοπευτές οι οποία αναλαμβάνουν αντίστοιχες αποστολές είτε προς υποστήριξη των επιχειρήσεων της ΟΕΑ 1, είτε ανεξάρτητα.


-ΟΕΑ 3
Αναλαμβάνει αποστολές προστασίας υψηλών προσώπων, φύλαξης κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών και συνοδεία χρηματαποστολών, εντός των χώρων ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.


-ΟΕΑ 4
Αποτελείται από πυροτεχνουργούς και συνοδούς ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων-ανιχνευτών (Κ9). Αποστολή της είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών (τυποποιημένων ή μη) και πάσης φύσεως πυρομαχικών στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος (κυρίως τους χερσαίους), συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων ΠΒΧ απειλής. Ανάμεσα στον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει η Ομάδα, συμπεριλαμβάνονται και τηλεχειριζόμενα οχηματίδια της εταιρείας Soukos Robots.

Auto Scroll Stop Scroll